Kaatajakisa 26.4.2014

Tapanin kierros 27.4.2014

Kun viime vuonna ammuin Unkarin EM- kisoissa, ystävystyin englantilaisen Paul Meesonin kanssa, minkä jälkeen olemme olleet säännöllisesti kirjeenvaihdossa. Puhuimme myös siitä, että hän tulisi harjoittelemaan kanssani Suomeen. Lisäksi yhteinen ystävämme, Nigel Downs, oli halukas tulemaan tänne. Mikä kunnia!

Näihin aikoihin syntyi ajatus, että jospa järjestäisimme heidän vierailunsa yhteydessä niin hienot kisat kuin suinkin mahdollista. Tuumasta toimeen. Olin yhteydessä metsästystiimimme Auralinnan Heikkiin, joka piti ajatusta hyvänä: pidetäänpä ensin lauantaina Kaatajakisa ja heti seuraavana päivänä Tapanin kierros, kummatkin Hoodin tärkeimmät maastokisat Oittaalla.

Kisojen ajankohdan sopiminen oli melko hankalaa, koska kilpailukalenterit valmistuvat yleensä vasta alkukeväällä, mutta tällä kertaa toimimme ripeästi ja onnistuimme löytämään sellaisen viikonlopun, joka sopi meille kaikille, myös Metsästäjäliitolle ja Maastojousiammuntaliitolle. Olimme myös yhteydessä naapurimaihimme ja kutsuimme lähes kaikki tutut ystävämme tähän Superturnaukseen. Oli mieltä ylentävää kuulla, että virolaiset muuttivat omia kilpailukalentereitaan, jotta mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan kisoihimme. En voinut uskoa silmiäni, kun näin, että reilusti yli kaksikymmentä virolaista huippuampujaa ilmoittautui mukaan! Oli tulossa kova kisa.

Miesmuistiin ei Oittaalla ole ollut niin loistava ilma kuin meillä oli kisaviikonloppuna. Kumpikin radoistamme oli tehty viimeisen päälle, leiri oli kunnostettu ja uusittu jo syksystä lähtien. Kisapuffettiin saimme Nerin ja Janinan emänniksi: kaksi mukavaa tyttöä, jotka hoitivat myyntihommat huumorilla ja taidolla. Annelin hernerokka ja makkarasoppa pitivät myös kovemman nälän loitolla!

Lauantain Kaatajakisaan saatiin yksi kisahistorian korkein osallistujamäärä, yhteensä 84 ampujaa. Vaikka tiesimme virolaisten vaistoampujien korkean tason, heidän ylivoimansa oli tällä kertaa musertava: naisten luokan voittaja Ülle Kell (49 pistettä) sekä miesten Avo Toomla (52) olivat täysin pitelemättömät.

Junioreista Juuso Kemppainen voitti alle 10-vuotiaat, alle 15-vuotiaista Oskar Tammik voitti vaistoluokan , sekä Vexi Jussila talja / tähtäinluokan.

Miesten tähtäinluokan voitosta käytiin kova kilpailu, minkä lopulta oman seuramme Tuomo Remes onnistui voittamaan yhden pisteen marginaalilla Peltoniemen Vesasta. Naisten tähtäinluokan voittajaksi tuli Pilvi Vuolle.

Kisan päätteeksi kaikki voittajat ampuivat Kaataja-tittelistä perinteisellä liikkuvalla metsorastilla. Loppukilpailuun pääsivät Avo Toomla sekä Vexi Jussila. Usean hermoja kutkuttavan hutilaukauksen jälkeen Vexi kylmän rauhallisesti taltutti metson, nappasi voiton ja sai pidettyä perinteisen kaatajapystin Suomessa, vaikka välillä näytti siltä, että Avo olisi sen Viroon kiikuttamassa. Hieno päätös kisalle!

Seuraavana päivänä oli Tapanin kierroksen vuoro. Ammuimme IFAA:n alaisen Maastokierroksen (Field), minkä päätteeksi oli myös loppukilpailu voittajien kesken legendaarisesta ”Jousiampuja- patsaasta”.

Vaikka virolaisten maastoampujien kova vire jatkui myös tässä kisassa, onnistuin itse miesten lonkkariluokassa voittamaan ja kolmanneksi kiilasi Paul Meeson. Naisten lonkkariluokkaan osallistuneista virolaisista naisista voiton vei kokenut Katrin Virula ylivoimaisesti.

Karsintakilpailu voittajien kesken ammuttiin Field- tauluihin 45 jaardin matkalta. Loppukilpailuun pääsivät Tuomo Reiniaho (AMHB) sekä Markus Korhonen (AMFU). Tällä kerralla loppukilpailu ammuttiin yksi nuoli kerrallaan viiden jaardin välein alkaen 70 jaardista kunnes jompikumpi osuisi maaliin. Tuomolla oli 50 cm:n Field- taulu ja Markuksella 20 cm:n taulu. Ratkaisu nähtiin 55 jaardin kohdalla, missä Markus osui kolmoseen. Hieno loppukilpailu ja päätös upealle kisalle. Kiitämme lämpimästi Markusta hienosta voitosta!

Kun katsoo tulosluetteloa, saattaa kiinnittää huomion muutamaan kisan keskeyttäneeseen ampujaan. Tämä johtui siitä, että useat veteraaniampujamme sekä Virosta että Suomesta halusivat osallistua tähän nimenomaiseen kisaan. Siitäkin huolimatta, että heidän fyysinen kuntonsa ei enää riittänyt koko radan kiertämiseen, vaikka sitä oli helpotettu heidän osaltaan. Heille osallistuminen oli tärkeämpää kuin itse tulos. Kiitos suurille esikuvillemme!

Ennen palkintojen jakoa pitkäjousiampujamme olivat järjestäneet pienen yllätyksen. Halusimme kunnioittaa Katrin Virulan usean vuosikymmenen loistavaa maastojousiampujan uraa. Saavutustensa lisäksi hän on ollut esikuvana ja innostajana erityisesti virolaisille ampujille, mutta myös suomalaisille ja Baltian maiden ampujille. Hän on yksi keskeisimmistä henkilöistä, jotka ovat olleet nostamassa Suomenlahden eri maiden ampujien tasoa. Suomalaiset tuntevat Katrinin myös suurena Suomen ystävänä. Katrin, toivomme, että Mikke Reinikaisen tekemä primitiivijousi sopii sinun käteesi, ja että nautit sillä ampumisesta!

Kisatulokset sekä Juhani Mustosen ottamat valokuvat löytyvät seuramme sivuilta:

Kaatajakisa: http://files.kotisivukone.com/bowhuntingespoo.julkaisee.fi/tiedostot/Kaatajatulokset/kaataja2014.pdf

Tapanin kierros: https://hood-espoo.fi/

Omalta osaltani kiitän Paul Meesonia sekä Nigel Downsia sekä virolaisia ja suomalaisia ampujaystäviämme osallistumisesta tapahtumaamme.

Kisoja itse järjestäneenä tiedän, miten paljon työtä maasto/metsästysampujamme ovat radan ja puitteiden järjestämiseksi tehneet. Ilman näiden hoodilaisten panostusta emme olisi onnistuneet niin hyvin kuin miltä nyt viikkoa myöhemmin tuntuu. Kiitokseni myös Annelille: hernerokan ja lihasopan tekeminen 80 ampujalle kotikeittiössä on kova suoritus.

Onnitteluni myös kaikille voittajille!

Jakke Lehtinen

Lonkkariampuja Espoosta