Robin Hood ry

Robin Hood ry on espoolainen jousiammuntaseura. Jäseniimme kuuluu jousiampujia aloittelijoista ja omaksi ilokseen harrastavista aina kansainvälisen tason kilpailijoihin asti. Jousiammunnassa ikä ei tule kovin nopeasti vastaan eikä ole este harrastuksen aloittamiselle. Niinpä jäsenistömme ikähaitari onkin noin kymmenvuotiaista liki kahdeksankymppisiin.

Seuramme kuuluu Suomen Jousiampujain Liittoon (SJAL) ja kahdenkymmenen ampujan jäsenyydellä myös Suomen Maastojousiampujain Liittoon (FFAA).

Jäseneksi liittyminen Jäsensivut

Seuran historiaa

Nimen taustaa

Robin Hood, Sherwoodin metsän iloisten lainsuojattien johtaja on ollut lukemattomien kaskujen, balladien, tutkimusten ja historiallisten väittelyiden keskeinen hahmo. Vaikka tästä kansansuosikista onkin vielä puhuttava pelkkänä legendana, tuntuu hänen henkilölleen löytyvän todenperäisyyttäkin, mm. hänen hautapaikkansa muistokivineen väitetään tulleen tunnistetuksi.

Tarina Robin Hoodin esiintymisestä päävastustajansa, Nottinghamin sheriffin järjestämän jousikilpailun voittajana kertoo hänen ylivertaisesta jousimiestaidostaan. Nuolen ampumista ennestään taulussa olevan nuolen kantaan kutsuvat jotkut yhä nykyäänkin ”robin hoodiksi”.

Historian monien jousiammuntataidon mestareiden nimet ovat olleet suosittuja jousiseurojen tunnuksina. Kreikkalaisten ja roomalaisten jumalat – Artemis, Diana, Achilles – ja sveitsiläisten vapaustaistelijan, Wilhelm Tellin, ohittaa kuitenkin suosituimmuudessaan ylivoimaisesti Robin Hood, jonka nimeen on pyhitetty niin monia jousiseuroja maailmalla, että uusimmat voivat varautua syytöksiin mielikuvituksen puutteesta.

Suomen Robin Hood

Joillakin maailman alueilla siirryttiin jousen ja nuolen käytöstä metsästys- ja sota-aseena sujuvasti niiden käyttämiseen urheiluvälineenä. Näin ei käynyt Suomessa. Riistanpyytäjänä Suomen saloja samoillut jousimies oli ollut ruudin käyttäjänä ainakin 200 vuotta ennenkuin voitiin puhua jousen paluusta urheiluvälineenä. Sen sijaan eräät suomensukuiset heimot Venäjällä metsästivät jousella vielä tälläkin vuosisadalla, kuten Kansallismuseon aineisto kertoo.

Englannissa ja Belgiassa oli jousiammunta eliitin urheilumuotona päässyt hyvään alkuun jo 1700-luvulla, olympialajiksikin se hyväksyttiin jo vuosisadan alussa, mutta pohjoismaissa sitä alettiin harrastaa vasta toisen maailmansodan päätyttyä. (Tosin tiedetään englantilaisilla jousilla ammutun kilpaa Espoon Westendissä sijainneella kasinolla jo 1930-luvun alkupuolella.)

Helsingissä kokoontui 8.9.1946 pieni joukko jousiammunnasta kiinnostuneita ja päätti tässä kokouksessaan perustaa seuran nimellä Robin Hood Kerho. Hallitukseen valittiin: puheenjohtajaksi Armas Kuula, sihteeriksi Sakari Louhisto, rahastonhoitajaksi Olavi Mäkipää sekä varajäseniksi Sven Forsström ja Matti Koskeli. Kerhon säännöt hyväksyttiin oikeusministeriössä 26.9.1946. Suomen ensimmäinen jousiseura oli pantu liikkeelle.

Samoihin aikoihin syksyllä 1946 kuin Robin Hood perustettiin, sai alkunsa moni muukin jousiammuntaseura Suomessa. Sellaisia ovat Amor Kerho, Helsingfors Bågskyttar, Artemis, Jousiveikot, Mohikaani ja Vasama, kaikki Helsingissä. Tiedetään kertoa, että samoja henkilöitä esiintyi useiden seurojen käynnistäjinä. Innostus tuntuukin paljolti kohdistuneen juuri seurojen perustamiseen, ei niinkään niiden kehittämiseen, sillä moni näistä nopeassa tahdissa syntyneistä seuroista jäi varsin lyhytikäisiksi.

Robin Hood Kerhosta oli kaksi edustajaa mukana neuvottelukokouksessa 14.10.1946, kun he Artemiksen, Mohikaanin, HB:n, Jousiveikkojen ja Vasaman edustajien kanssa keskustelivat yhteisen liiton aikaansaamisesta. Vajaat kaksi viikkoa myöhemmin, 25.10.1946 pidettiin Hotelli Helsingissä Suomen Jousiampujain Liiton perustava kokous. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin A. Kairenius Amor Kerhosta ja sihteeriksi A. Kuula Robin Hoodista. Robin Hood Kerho ry hyväksyttiin liiton jäseneksi 1.3.1947.

Hood!Seuraavana vuonna 28.10.1948 pidetyssä liittokokouksessa valittiin liiton puheenjohtajaksi Armas Kuula. Hänen toimikautensa jäi vain noin vuoden mittaiseksi; syynä tähän oletettiin olleen hänen siirtymisensä ulkomaille, joka saatetaan arvata syyksi, että hänen niin innokkaasti vetämänsä kerho vaipui vähitellen sellaiseen Ruususen uneen, että SJAL:n puheenjohtajalla vuonna 1953 E. Lithellä, oli aihetta merkitä Robin Hoodin osalta kortistoonsa: ”Toiminta keskeytynyt toistaiseksi”

Uusi herääminen

Vuonna 1976 oli SJAL:ssa arveltu ajan olevan kypsän jousiammuntaseuran perustamiseksi Espooseen. Heikintorin nuorisotiloissa kokoontunut joukko harrastajia päätti perustaa seuran. Nimeä tuumatessa ilmeni, että Robin Hood oli jo rekisteröity nimeksi, mutta ei ollut käytössä. Otettiin yhteyttä A. Kuulaan, joka innosti ottamaan vanhan seuran nimineen suunnitellun seuran pohjaksi. Näin päädyttiin ratkaisuun, jossa ei muodollisesti uutta seuraa tarvinnut perustaa, puhallettiinpa vain liekkiin kytemään jääneet kekäleet.