Suomen Jousiampujain Liitto liittyi Valon Valmentaja ja Ohjaajakoulutusjärjestelmään (VOK) vuonna 2013. Tämän ensimmäisen varsinaisen tason, eli VOK 1, on nyt 31.10.-2.11. tapahtuneessa superviikonlopussa suorittanut loppuun Hoodista Jukka, Jaakko ja Reena.

VOK 1 koulutus alkoi omalta osaltani lajiosakoulutuksella Kuortaneella 2.11.2013 jossa käsiteltiin jousiammunnan ominaisasioita sekä kuultiin vierailevaa luennoitsijaa Jari Lipposta joka oli inspiroimassa samaan aikaan Kuortaneella järjestetyllä leirillä olevia nuoria. Sinänsä itse koulutuksessa ei juurikaan tullut uutta asiaa, mutta onkin tarkoitettu aloitteleville ohjaajille, koulutusta on myöskin huomattavasti laajennettu myöhempiin lajiosakoulutuksiin kurssin palautteen perusteella.

Seuraava rutistus oli keväällä ESLU:n järjestämä Superviikonloppu huhtikuussa, jossa yhdessä viikonlopussa käytiin yli 15h verran tiukkaa asiaa. Aiheina oli niin valmentajan roolia, harjoitteluiden suunnittelua kuin psyykkistä ja sosiaalista asiaa. Pääpaino tasolla on lasten ja nuorten kehitys, mutta tieto on kyllä voimakkaasti sovellettavissa myös hieman varttuneempaan urheilijaan. Viikonloppuun osallistui kymmenistä pääkaupunkiseudun seuroista yli 30 ohjaajaa ja lajikirjo oli kattava. Parasta antia viikonloppuna olikin mahdollisuus keskustella eri lajien ohjaajien kanssa harjoitustekniikoista ja uusia ideoita omaan käyttöön tulikin runsaasti. ESLU:n kouluttajat ovat erinomaisia sekä innostuneita ja kurssista jäi hieno tunne että on osa suurempaa vastuullista urheiluyhteisöä Suomessa.

Viimeinen ponnistus tason suorittamiseksi käytiin taas Helsingin Olympiastadionin tiloissa loka-marraskuun vaihteessa. Tällä kertaa ohjelmaan kuului enemmän käytännönläheistä harjoittelua, mutta myös paljon teoriaa ihmisen herkkyyskausista, elinjärjestelmistä sekä ihan fyysisestä harjoittelusta. Kurssilla oli taas suuri joukko seuroja ja lajeja edustettuina joka laajensi taas käsitystä urheilusta ja urheilijan sekä valmentajan roolista laajemalla tasolla. Se on aina hieno tunne opiskella asioita innostuneessa ilmapiirissä ja tutustua uusiin ihmisiin.

Yksi tavoite VOK-koulutuksilla on mahdollistaa selkeä kehityspolku myös valmentajille uuden oppimiseen ja taitojen syventämiseen sekä auttaa seuroja innostamaan uusia ohjaajia. Oma nuorten ohjausryhmäni onkin aina innostuneena odotellut paluutani kursseilta odottaen päästä kokeilemaan uusia oppejani käytännössä. 🙂

Vuonna 2015 starttaa SJAL VOK 2 taso, jonka sisältöä ollaan parhaillaan työstämässä. Lisätietoa VOK 1  tasosta SJAL:n sivulla.

Jaakko Setälä / Vastuuvalmentaja