WIAC 2015 Viron Pärnussa 18.-21.3.2015

Minulla oli kunnia toimia Suomen joukkueen johtajana kisan ajan. Kerrankin meitä oli todellinen joukkue mukana, reilusti yli 50 ampujaa, tukijoukkoineen varmaankin seitsemisenkymmentä. Palasi mieleeni Argentiinan WFAC vuonna 2012, missä olin ainoa suomalainen ampuja… Olin erityisen ilahtunut siitä, että usean huippuampujamme lisäksi, uusia ampujia oli myös paljon: vasta aloittaneita, junnuja sekä superlisenssin ansiosta ”uusia” konkareita.

Ampujamme saapuivat kisapaikalle pienissä ryhmissä maanantain ja keskiviikon välisenä aikana ja asettuivat läheisiin hotelleihin, itse kukin parhaaksi katsomiinsa. Keskiviikkona joukkuejohtajien kokouksen jälkeen pidettiin avajaiset illalla. Tunnelma kisahallissa oli korkea ja suomalaisten runsas joukko oli silmiinpistävä. Nuoret heiluttivat lippuamme komeasti tanssiesityksen aikana.

Oman joukkuekokouksemme pidimme avajaisten jälkeen. Kertasimme kisan kannalta keskeisimmät asiat.

Koska kisoihin oli osallistunut ennätysmäärä ampujia, yhteensä 317, kisajärjestäjät jakoivat meidät kolmeen ryhmään. Ensimmäiset aloittivat kahdeksalta aamulla ja viimeiset iltapäivällä. Halli oli täynnä!

Ensimmäiseksi ammuttiin tuttu 60 nuolen kisa 20 jaardin matkalla, seuraavana päivänä kisahistorian ensimmäistä kertaa ”Flint” ja viimeisenä päivänä 60 nuolta uudestaan. Tuo sana ”Flint” kaikui hallissa jotenkin maagisesti: matkoja ihmeteltiin, taulujen kokoa pohdittiin, sääntöjä kerrattiin ja yleisesti tiedettiin, että juuri Flint olisi se kisa, jossa voittajat ratkaistaan. Laji on armoton. Yksi huti voi ratkaista.

Maailmanmestaruuskisojen jännitys näkyi selvästi tuloksissa. Oikeastaan kukaan ei oikein päässyt lähellekkään parasta suoritustaan, mutta tilanne oli sama kaikille. Niinpä keskinkertaisillakin tuloksilla pysyi kisassa hyvin mukana ja omat ampujamme menestyivät hienosti. Koska kilpailu ammuttiin monessa ryhmässä, lehtereillä oli paljon katsojia. Olikin hienoa seurata muiden suorituksia ja jännittää ampujiemme puolesta. Kiikareilla oli kysyntää.

Joillakin ensimmäistä kertaa mukana olleilla kisajännitys pilasi suorituksia. Itseäni liikutti valtavasti erään nuoren ampujamme herpaantuminen ja itsensä kokoaminen. Eräs toimitsija puoliksi pakoitti hänet jatkamaan ampumista, vaikka nuolet lensivät minne sattui. Itse totesin hänelle, että joskus muutaman vuoden kuluttua tuo kisan jatkaminen tulee osoittautumaan hänelle todelliseksi voitoksi.

Menestyksemme kisoissa oli erinomainen. Yhteensä saimme 23 henkilökohtaista mitalia ja kaksi joukkuemitalia.

Kultamitalistit:

 •  Timo Leskinen AMBBR
 • Esa Lehtorinne AMHB
 • Jaakko Meriaho CMBBR
 • Oskar Smeds JMFSR
 • Tuire Junnonen VFBBR
 • Mirjam Tuokkola YAFFSR

Joukkuekulta:

 •  Sami Jyväkorpi
 • Petri Vainikainen
 • Timo Leskinen
 • Anne Backman
 • Pekka Loitokari
 • Jarkko Lehtinen

Seitsenmiehisestä joukkueestamme puuttui BH- luokka, koska meillä ei ollut siihen edustajaa. Yritimme vaihtaa Mäkelän Matin tähän luokkaan, mutta kisajärjestäjät eivät hyväksyneet vaihdosta. Onneksi muiltakin joukkueita puuttui joitakin edustajia, joten tämä ei pilannut mahdollisuuksiamme.

Pitkäjousen aselajijoukkuessa saavutimme pronssia.

En ole koskaan ollut kisoissa, missä järjestelyt on hoidettu niin hienosti kuin miten virolaiset ystävämme sen tekivät. Kisat alkoivat ajallaan ja aikataulut pitivät. Tulospalvelu oli erittäin nopea. Kunkin kierroksen tulokset olivat päivitetty noin 10 minuutin kuluttuaa ampumisen päättymisestä. Tunnelma kisoissa oli todella hyvä, sen näki kaikkien ampujien kasvoilta.

Itse ammuin alakanttiin ja sijoituin jännittävän takaa-ajon jälkeen neljänneksi. En saanut Brunon etumatkaa aivan kurottua kiinni. Oikeastaan pronssinen mitalini jäi viimeisen kierroksen varaan. Siinä Bruno ampui hyvin ja minä keskinkertaisesti. Olisi pitänyt mennä toisin päin. Onneksi kummassakin joukkueessamme sain kuitenkin maistaa podiumilla seisomisen riemua!

Kiitän lämpimästi kaikkia ampujiamme ja heidän tukijoukkojaan tästä riemullisesta kisasta. Todellisesta urheiluhengestä kiitän vielä vanhaa konkariamme Jussi Sarhamaata. Hän kun ei pystynyt itse osallistumaan kisoihin, hän tuli turistina katsomaan kisoja ja valppaana seurasi katsomossa urheilijoidemme suorituksia.

Kisatulokset löytyvät:

Henkilökohtaiset tulokset: www.wiac2015.org

Aselajikohtainen (LB): http://www.vibuinfo.ee/tulemused/2015/Muud/WIAC2015_Style_Teams.pdf

Maajoukkue: http://www.vibuinfo.ee/tulemused/2015/Muud/WIAC2015_National_Teams.pdf

Myös ainakin Facebookista hakusanalla WIAC2015 löytyy paljon tietoa.

Toivottavasti tapaamme pian uudestaan!

Täten palautan joukkueenjohtajan avaimen…

LONGGGABOW!

Jakke Lehtinen